home
  Jaap van Liere
 

Muziekinstrumenten hebben op mij altijd een ongelofelijke aantrekkingskracht gehad. Mijn meest prille muziekervaring is daarom misschien wel het op 5-jarige leeftijd pogen te bespelen van de mondharmonica van mijn vader en de gitaar van mijn zus. Dit moet door de toehoorders als wisselend succesvol zijn ervaren! Pogingen om deze drang een goede richting op te sturen door middel van muzieklessen strandden één voor één. Zowel de Zeeuwse Muziekschool als de Accordeonvereniging Accordeola konden mij niet serieus boeien. Blijkbaar heb ik toch ergens het diep gewortelde gevoel dat je muziek niet moet “leren” maar moet voelen en ervaren, en dus gewoon moet spelen!

Mede omdat die accordeon in mijn jeugd niet zo’n populair instrument bleek heb ik me via akkoorden-boekjes en andere hulpmiddelen al snel bekwaamd in het bespelen van de gitaar en later de banjo, waarmee ik vele kampvuren en feestjes heb begeleid. Ook begeleidde ik daarmee, en later ook weer met de accordeon, een aantal “religieuze” koren. Bij de “Vlis-singers” (voorheen Jongerenkoor Vlissingen) heb ik bijvoorbeeld 40 jaar gespeeld!

Na een vakantieweek bij de stichting Buitenkunst realiseerde ik me vrij plotseling dat mijn muzikale belangstelling uiteindelijk toch erg bij de volksmuziek ligt. Ik begon dan ook een zoektocht naar middeleeuwse Nederlandse muziek, niet beseffend dat traditionele Keltische muziek hier ook dicht bij in de buurt komt. Het aanschaffen van een diatonische fluit en een weekend bij de stichting Volksmuziek Nederland was een logisch gevolg hiervan. In 2010 werd ik gevraagd om mee te spelen met de Keltische Folkband Windbroke, waarvan mijn buurman Ed al deel uitmaakte. Tot nu toe ben ik hier nog steeds erg actief mee. Inmiddels mag ik me tot de multi-instrumentalisten rekenen met redelijke beheersing van gitaar, accordeon, banjo, mandoline, whistles en mondharmonica

Contacten met Gabriële, Ronald en Piet hadden tot gevolg dat ik een aantal keren kon invallen bij Slán. Eind 2013 werd me gevraagd of ik als vast bandlid wilde toetreden. Dit bevalt me, naast alle andere muzikale activiteiten, nog steeds goed. De mooiste momenten zijn als je mensen in het publiek ziet genieten van jouw muziek. Wat is het toch geweldig dat je mensen door middel van jouw hobby een mooi moment kunt bezorgen!

 

 

 

 

 

 

 

terug naar Bandleden    

   
         
  Slán 2011 Copyright (C)